' ' '
 
Közlekedési balesetek
Gyalogos
Kerékpáros
Motorkerékpár
Személygépjármű utasa
Személygépjármű vezetője
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Motorkerékpár

Motorkerékpár szakemberA motoros kétkerekű járművek az utóbbi években ismét egyre népszerűbekké váltak, különösen a serdülő és a fiatal felnőtt férfiak körében. Elsősorban városi közlekedésre közkedveltek, hiszen a megnövekedett forgalomban is könnyebb velük haladni, olcsóbb az üzemeltetésük és könnyebb parkoló helyet találni.
A járművek vezetői között nagy teljesítményű motorral közlekedő hobbimotorosokat éppúgy találunk, mint olyan fiatalokat és felnőtteket, akik mopeddel járnak az órájukra, illetve munkahelyükre.

A motorozás azonban veszélyes. A motoros kétkerekű járművek vezetői gyakrabban szenvednek súlyos és halálos kimenetelű balesetet, mint az autóval közlekedők. A baleset legtöbbször emberi mulasztás eredménye, és a lakott településeken belül következik be.
A motorkerékpárok és mopedek nem olyan stabilak, mint a gépkocsi, így kisebb mértékű védelmet biztosítanak vezetőjük számára. A többi közlekedő számára észlelésük is nehezebb, mint egy autóé. Az EU adatai szerint a motorkerékpár- és moped vezetők az EU útjain közlekedő járművezetőknek mindössze 2%-át, ám a halálos közúti balesetek áldozatainak mintegy 17%-át teszik ki. A motoros kétkerekű járművel halálos balesetet szenvedő személyek egyharmada a 25 éven aluli fiatalok közül kerül ki, de a középkorú motorosok körében is nagyobb arányban fordulnak elő balesetek, mint a velük egykorú többi gépjárművezető esetében.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net