' ' '
 
Közlekedési balesetek
Gyalogos
Kerékpáros
Motorkerékpár
Személygépjármű utasa
Személygépjármű vezetője
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Személygépjármű vezetője

Személygépkocsi vezetője szakemberA gépjárműbalesetek a közlekedési balesteken belül a legtöbb emberéletet követelik. Európában nagy nemzetközi összefogás indult meg a halálos kimenetelű és súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek csökkentésére. Annak, hogy a közlekedés kevesebb emberélet és anyagi áldozatot követeljen, vannak feltételei.

A közlekedési szabályokat a közlekedésbiztonsági kutatási eredményekre alapozva folyamatosan fejleszteni kell és érvényre kell juttatni – A felelősségteljes gépjárművezetői magatartást ösztönzi a szabálysértések büntetése, a potenciális elkövetők tetten érése.

Azoknak, akik jogosítványt kívánnak szerezni, meg kell felelniük bizonyos testi és szellemi alkalmassági követelménynek.

A biztonsági öv használata a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy baleset esetén elkerüljük a sérülést. Ma már a biztonsági öv minden gépjármű gyári tartozéka.  Viselésének aránya azonban Magyarországon elmarad a nyugat- és észak-európai országokban tapasztalhatótól.

A gyorshajtás egyike a legnagyobb közúti biztonsági problémáknak, mivel jelentősen növeli a baleseti kockázatot. A halálos kimenetelű közúti balesetek mintegy 30%-ánál fő baleseti tényezőnek számít.

A járművezetőknek folyamatosan a környező forgalomra kell összpontosítaniuk figyelmüket – nemcsak saját biztonságuk, hanem utasaik és a közutakon közlekedő többi személy érdekében is. Az alkohol, a legális vagy illegális tudatmódosító szerek, a nyugtató, altató hatású gyógyszerek rontják a gépjárművezetői képességet. Ezzel a gépjárművezető kockáztatja saját maga, utasai és a többi vétlen közlekedő egészségét, életét.

A hivatásos gépjárművezetők (teherautó- és buszsofőrök, valamint a vállalati és szolgálati autók vezetői) az esetek legnagyobb részében fáradtság vagy gyorshajtás miatt szenvednek balesetet. Az ilyen balesetek száma a megfelelő munkavédelmi intézkedésekkel és azok szigorú betartatásával csökkenthető.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net