' ' '
 
Közlekedési balesetek
Gyalogos
Kerékpáros
Motorkerékpár
Személygépjármű utasa
Személygépjármű vezetője
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Közlekedési balesetek


Közlekedési szulőÉpp úgy, ahogyan egy hangszeren játszani vagy egy sportot magas szinten művelni csak folyamatos gyakorlással tudunk, gyermekeink a biztonságos közlekedés szabályait is folyamatosan, lépésről- lépésre tanulják meg. A szülők feladata, hogy tanítsák gyermekeiket, és időről-időre győződjenek meg róla, hogy képes-e már biztonságos döntéseket hozni, például az úttesten történő átkeléskor kiválasztani a legbiztonságosabb helyet. Nem elég, ha a gyermek már el tudja mondani, hogy mit kellene tennie, a szülőnek időnként meg is kell győződnie arról, hogy valóban ezt teszi. A személyes példamutatás szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni! Akármit mond a szülő, ha a gyermek tőle nem ezt látja, aligha fogja betartani a szabályokat.

A kisgyermekek közlekedésének biztonsága szinte teljesen a felnőttek kezében van, hiszen ő dönt arról, hogy hol tolja a babakocsit, vagy megy át az úton kisgyermekével, beszereli és rendszeresen használja-e a biztonsági gyermekülést, a kerékpáron megfelelő ülésben és csak akkor szállítja-e a gyermeket, amikor az már elég érett hozzá, egyenesen, biztosan ül.

A nagyobb gyermekek és fiatalok biztonságát pedig a kisgyermekkorban alapozzuk meg. Az önálló közlekedésre nevelés hosszú folyamat, ahol a gyermek készségeit, érettségét, temperamentumát maximálisan figyelembe kell venni.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net