' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Mérgezés

Mérgezés szülő képA legtöbb gyermekkori mérgezés otthon következik be, és legfőbb oka, hogy a gyermek hozzáfér olyan szerekhez, amiről a szülő tudja, hogy mérgező, mégsem zárja el előle. Főként a 0-4 éves korosztály a veszélyeztetett. Védje meg gyermekét a súlyos mérgezések következményeitől azzal, hogy odafigyel a mérgező anyagok gondos tárolására!

  • Minden gyógyszert, háztartási vegyszert, tisztítószert szemmagasság fölötti, zárt szekrényben tartson. Bár egy ügyes gyermek mindenhová fel tud mászni, ehhez azért időre van szüksége, ön észlelheti, ha megpróbálja, és időben beavatkozhat.
  • Ha csak lehet, válasszon „gyermekbiztos” csomagolású termékeket.
  • A vegyszereket, növényvédőszereket mindig az eredeti csomagolásban tárolja. Így jól látható, mi van benne. Áttöltött vegyszerek még nagyobb gyermekek mérgezését is okozhatják, hiszen az új tárolóedény (például üdítős üveg) megtéveszti őket.
  • A maradék gyógyszereket, vegyszereket azonnal rakja a biztonságos tároló helyre.
  • Ha kisgyermeket nevel, ne tartson olyan szoba- vagy kerti növényt, ami erősen mérgező.
  • A gyógyszert soha ne nevezze cukorkának vagy finomságnak a gyermek előtt.
  • A növényvédő és permetezőszereket kulccsal vagy lakattal elzárt tárolóban, eredeti csomagolásban tartsa.
  • Kisgyermek előtt ne vegyen be gyógyszert, mert a gyermekek szívesen utánozzák, amit a felnőttektől látnak.

Ha észleli, hogy a gyermeke gyógyszerből, vegyszerből, vagy más mérgező anyagból fogyasztott, hívja a 24 órás mérgezés (toxikológiai) tanácsadót, ahol szakemberekkel megbeszélheti, mi a tennivalója. A mérgezés tanácsadó központ száma: 06-1-4766464

Ha gyermekén tudatzavart, furcsa viselkedést, nyálfolyást, remegést, heves kipirosodást, vagy ébreszthetetlenséget, eszméletlenséget észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net