' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Otthonbiztonság

Otthonbiztonság szülő képA 0-14 éves gyermekek baleseteinek mintegy kétharmada otthonukban következik be, és serdülőkorban is jelentős az otthoni balesetek száma. A sok könnyebb, gyorsan gyógyuló sérüléssel járó baleseten kívül azonban egész életre szóló súlyos következményekkel járó, vagy halálos kimenetelű balesetek is bekövetkezhetnek.

A szülők törekszenek arra, hogy gyermekik otthonukban biztonságban lehessenek, koruknak megfelelően, optimálisan fejlődhessenek. Az alábbiakban adunk néhány javaslatot arra, mit tehet, hogy otthona ne rejtsen veszélyeket gyermeke számára. Ha többet akar olvasni erről, a letöltések menüpont alatt megtalálja otthonbiztonsággal kapcsolatos prospektusainkat, ami sok hasznos információt nyújt a különböző életkorú gyermekek biztonságáról, és egy önellenőrző kérdőívet is letölthet, mely segítségével végiggondolhatja saját otthona biztonságát.

  • Biztosítson folyamatos felnőtt felügyeletet gyermeke számára. A gyermek kíváncsi, gyors, és nem tudja még jól felmérni a veszélyeket. A szülőnek kell vigyázni rá.
  • Alakítsa ki úgy otthonát, hogy a gyermeknek legyen helye korának megfelelő játékra. Itt a környezet legyen nagyon biztonságos.
  • A gyógyszereket, vegyszereket, növényvédő szereket, éles és szúró eszközöket, tűzgyújtásra alkalmas eszközöket a gyermek által hozzá nem férhető, zárt szekrényben tárolja.
  • A fürdővízben 5 év alatti gyermeket percekre se hagyjon egyedül.
  • A konyha ne legyen játszótér.
  • Ha úszni nem tudó gyermeke van, a kerti medencét, tavacskát 1,5 méter magas kerítéssel vegye körül. A medence környékéra a kisded csak felnőttel mehet.
  • A lépcsőre, erkélyre olyan korlátot szereljen, amin a gyermek nem tud átbújni. Belső lépcső esetén érdemes biztonsági kaput szerelni a lépcső aljára és tetejére mindaddig, amíg a gyermek már váltott lábbal, kapaszkodás nélkül, biztosan tud menni a lépcsőn.
  • Többszintes épületekben használjon minden ablakon biztonsági zárat.
Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net