' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Mérgezés

Mérgezés fiatalokTe már sokat tudsz arról, hogy mi számít élelmiszernek, édességnek, és milyen anyagok okoznak mérgezést. Biztosan nem téveszted össze a hipós üveget a kólással, a mosóport a kakaóporral. Így sok olyan mérgezéses baleset, ami a kicsikre még veszélyes, téged már nem fenyeget.

Mégis kerülnek kórházba fiatalok is mérgezések miatt. Alkoholt vagy gyógyszert fogyasztanak, kábítószereket próbálnak ki, és bár nem akarják, de túladagolják őket. Tévedésből belekóstolnak rossz helyen, szabálytalanul tárolt veszélyes anyagba (például üdítős üvegbe töltött permetezőszerbe), mert a csomagolás megtéveszti őket. Gombászni indulnak, és amit szednek, nem nézetik meg szakemberrel. Vagy áldozatává válnak a lakásuk rossz állapotú fűtési-szellőzési rendszerének, és szénmonoxid mérgezést kapnak.

Tehetsz azért, hogy ne érjen mérgezés!

  • Ne hagyd, hogy barátaid, haverjaid belevigyenek olyan szer kipróbálásába, amiről nem tudod, milyen hatással lesz rád. Tudj nemet mondani!
  • Ha valamilyen élvezeti szert használtál, próbáltál ki, és kezded magad rosszul érezni, szüleidhez, orvosaidhoz akkor is légy őszinte, ha tudod, tiltott szerről van szó. Az életedet mentheti meg az őszinteség!
  • Mielőtt beleiszol egy üvegbe, jól nézd meg, szagold meg. Ha bármi gyanúsat észlelsz, inkább kérdezd meg, mi van benne.
  • A gombaszedéshez szakértelem kell. A magatok által gyűjtött gombát mindig át kell vizsgáltatni gombaszakértővel.
  • A lakást érdemes szénmonoxid érzékelővel felszerelni, a kéményt, a gázkészülékeket ellenőrizni kell, karban kell tartani.

Ha bármi olyan kérdésed van, ami mérgezéssel kapcsolatos, például bevettél valamit, és izgulni kezdesz, hogy nem lesz-e bajod tőle, hívd fel a mérgezés tanácsadó központot, ahol szakemberekkel beszélheted meg a problémát. Telefon: 06-1-4766464.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net